slider_skaparverkstan (1)

SKAPARVERKSTAN

Öppettider:

Från vecka 27 till vecka 33: varje dag 12.00 – 16.00.

Skaparverkstan är öppen för barn och ungdomar som är nyfikna på olika konstnärliga uttrycksmedel och som lekfullt vill ta dem i bruk. Här är det fritt att både leka och spela teater, doppa penseln i färgburken eller bygga något till vår dockteater.  I Skaparverkstan finns både klassisk och ny teknik för berättande med ljus och ljud, animation, pixilation, text och film. Här finns också en dockteaterscen där man kan göra föreställningar med handdockor, med ”platta” figurer eller med marionetter. De mindre barnen kan också agera själva på scenen. Dockor och rekvisita skapas i verkstan, liksom ljud och filmade inslag till föreställningarna.

SKAPARVERKSTAN PÅ FÅRÖ

I Skaparverkstan kan man skapa berättelser med bild, animation, pixilation ljud och ljus. Här finns också en dockteaterscen där man skapar föreställningar med handdockor och andra figurer. De mindre barnen kan själva agera på scenen. Dockor och rekvisita skapas i verkstan, liksom ljud och filmade inslag till föreställningarna.

Skaparverkstan har funnits sedan 2012 och hämtat inspiration från Ingmar Bergmans egen lekfullhet och skapande. Film, rörliga bilder och levande teater var Ingmar Bergmans viktigaste leksaker redan i barndomen. Därför är Skaparverkstan en viktig del av Bergmancenter på Fårö.

Inom projekten Skapande som läkande kraft och Barns och ungas eget filmskapande, finansierade av Arvsfonden, fördjupar vi Skaparverkstans pedagogik och metoder. Dels med särskilt fokus på barn, ungdomar och vuxna med särskilda behov som i Skaparverkstan får berätta sina egna historier, och dels med årligen återkommande festivaler där barn och unga presenterar egenproducerade filmer. I projekten samarbetar vi med pedagoger och personal inom vård, omsorg i Region Gotland och med forskare och praktiker inom området barns och ungas eget filmskapande.

UNGA BERGMANVECKAN

I Skaparverkstan arbetar de erfarna pedagogerna Jessica Lundeberg och Kristina Frank, professionella filmskapare, konstnärer, animatörer och dockmakare.

Skaparverkstan är öppen för allmänheten v. 25-33.
För bokning av grupper kontakta jessica@bergmancenter.se.
På vår facebooksida Skaparverkstan på Fårö lägger vi upp filmer och annat material som barn och ungdomar producerat i verkstan. Med regissörernas tillstånd, förstås.

Projektledare för Skaparverkstan är Elisabet Edlund (edlund.elisabet@gmail.com).

X