slider_archive_passion

Click here for English

På Bergmancenter har vi både tillfälliga och permanenta utställningar kring Ingmar Bergmans arbete med film, teater och andra medier. Här får besökare lära sig mer om en av världens mest betydande filmskapare vars karriär sträckte sig över 65 år och fler än 500 verk. Ta chansen att få veta mer om den starka relation som uppstod mellan den världsberömde regissören och Fårö.

2017 inviger Bergmancenter den nya utställningen Riddaren och döden. Kolla vår kalender för att se aktuella guidade turer.

UTSTÄLLNINGAR

FÅRÖ – INGMAR BERGMANS FILMISKA LANDSKAP

Utställningen tar dig som besökare rakt in i den starka relation som uppstod mellan den världsberömde regissören och Fårös säregna landskap tillsammans med dess invånare. Allt startade 1960 när Ingmar Bergman besökte Fårö för första gången för att hitta en inspelningsplats till Såsom i en spegel. Bergman själv beskriver det som kärlek vid första ögonkastet.

Efter att fem filmer spelats in på ön av Ingmar Bergman så är det karga landskapet med dess vindpinade träd, ängar och steniga stränder tillsammans med dess hårda, vita ljus synonymt med filmografi i världsklass.

Här får vi även möta fåröborna, som ofta engagerades i filmerna. Många fåröbor var statister medan andra hjälpte till med att bygga kulisser eller kameraräls för komplicerade åkningar med kameran.De är också helt i fokus i Bergmans två dokumentärer, Fårödokument, som spelades in 1969, och den fristående uppföljaren Fårödokument 1979. Bergman kände, efter att ha blivit husägare på Fårö, en stark vilja att dokumentera invånarnas vardag och deras respekt för varandra är vida känd.

RIDDAREN OCH DÖDEN

“Riddaren och döden” blickar tillbaka på året 1957 då Ingmar Bergman lanserade “Det sjunde inseglet” och även ”Smultronstället”.

”Det sjunde inseglet” är ursprungligen ur en teaterpjäs, ”Trämålning”, som Bergman skrev 1954. Den är även källan till den till den ikoniska slutscenen där det dansas med döden.

En nyskapad schackruteformad videoinstallation belyser filmens imponerande filmografi av Gunnar Fischer och det starka ljudspåret, samtidigt som det skapas ett ytterligare lager av tolkning och känsla med utvalda scener och ögonblick i filmen.

En av utställningens höjdpunkter är reproduktionen av schackpjäserna från filmen, skapade av filmarkitekten PA Lundgren, med tydlig inspiration från världens äldsta schackspel från 1200-talet, Lewis-pjäserna. Vissa av dem – den svarta drottningen, den vita kungen samt en bonde – visas också upp i som en meterhöga skulpturer.

”Det sjunde inseglet” är en av Bergmans mest omtalade och parodierade filmer, vilket visas med ett montage av kultfilmer blandat med tecknad film och animationer för barn.

Utställningen är en lekfull resa till en av de mest ikoniska världar som skapats av Ingmar Bergman.

Vi vill tacka:

Riksutställningar LOGOSvensk Filmindustri LOGO

BEHIND THE MASK – 50 YEARS OF PERSONA

“Jag upplever i dag att jag i Persona (…) kommit så långt jag kan komma. Att jag i frihet rör vid ordlösa hemligheter som bara cinematografin kan lyfta fram.” (Ingmar Bergman)

Persona betraktas som ett av Ingmar Bergmans viktigaste verk. Filmen har varit omgiven av en aura av bryderi och respekt sedan den gick upp på vita duken för 50 år sedan. Ingen annan Bergmanfilm fortsätter idag generera lika omfattande uppmärksamhet från kritiker och den akademiska världen som då.

Utöver sin konstnärliga betydelse så var Persona en avgörande film för Ingmar Bergman på det personliga planet. “Persona räddade mitt liv. Detta är ingen överdrift “, har han ofta förklarat.

Filmen vann nationella och internationella utmärkelser och blev en vanlig förekommande medlem på alla “De bästa filmerna någonsin”-listorna.

Bergmancenters utställning “Behind the mask” är en hyllning till Persona och ett försök att ge publiken fler nycklar till att dechiffrera regissörens mest vågade och gåtfulla film.

Vi vill tacka:

Riksutställningar LOGOFilmform_white-on-black

X