slider_archive_passion

Click here for English

På Bergmancenter har vi både tillfälliga och permanenta utställningar kring Ingmar Bergmans arbete med film, teater och andra medier. Här får besökare lära sig mer om en av världens mest betydande filmskapare vars karriär sträckte sig över 65 år och fler än 500 verk. Ta chansen att få veta mer om den starka relation som uppstod mellan den världsberömde regissören och Fårö.

2016 inviger Bergmancenter två nya utställningar. Kolla vår kalender för att se de aktuella guidade turer.

UTSTÄLLNINGAR

FÅRÖ – INGMAR BERGMANS FILMISKA LANDSKAP

Utställningen tar dig som besökare rakt in i den starka relation som uppstod mellan den världsberömde regissören och Fårös säregna landskap tillsammans med dess invånare. Allt startade 1960 när Ingmar Bergman besökte Fårö för första gången för att hitta en inspelningsplats till Såsom i en spegel. Bergman själv beskriver det som kärlek vid första ögonkastet.

Efter att fem filmer spelats in på ön av Ingmar Bergman så är det karga landskapet med dess vindpinade träd, ängar och steniga stränder tillsammans med dess hårda, vita ljus synonymt med filmografi i världsklass.

Här får vi även möta fåröborna, som ofta engagerades i filmerna. Många fåröbor var statister medan andra hjälpte till med att bygga kulisser eller kameraräls för komplicerade åkningar med kameran.De är också helt i fokus i Bergmans två dokumentärer, Fårödokument, som spelades in 1969, och den fristående uppföljaren Fårödokument 1979. Bergman kände, efter att ha blivit husägare på Fårö, en stark vilja att dokumentera invånarnas vardag och deras respekt för varandra är vida känd.

SVEN NYKVIST – SEEING THE INVISIBLE

Sven Nykvist föddes i Moheda 1922, och är ansedd som en av de bästa filmfotografer någonsin. Nykvist är mest känd för sitt långa samarbete med Ingmar Bergman. “Det är ingen tvekan om att det var Ingmar Bergman som lärde mig känna vördnad (respekt, tacksamhet) för ljuset, det verkliga, sanna och levande ljuset.”

De två hade ett fantastiskt samarbete, där Nykvist bland annat belönats med två Oscarstatyetter för bästa foto (Viskningar och rop 1973 och Fanny och Alexander 1983).“Man kan saga att vi har utbildat ett hemligt språk oss emellan. Vi behöver knappast säga någonting.” (Ingmar Bergman).

Nykvist gjorde över 120 filmer, och jobbade de största regissörer i världen som Andrei Tarkovsky, Louis Malle, Woody Allen och Roman Polanski.”Inget gör mig så upprörd som när kollegor gratulerar mig för mitt vackra fotografi. Det är det sista jag vill höra. Min inställning är att mitt arbete i princip ska vara osynligt”.

Utställningen visar Sven Nykvists privata föremål och en videoinstallation skapad på uppdrag av Bergmancenter som innehåller delar från alla 24 filmer Ingmar Bergman gjort där Sven Nykvist var fotograf.

Vi vill tacka:

Riksutställningar LOGOSvensk Filmindustri LOGO

BEHIND THE MASK – 50 YEARS OF PERSONA

“Jag upplever i dag att jag i Persona (…) kommit så långt jag kan komma. Att jag i frihet rör vid ordlösa hemligheter som bara cinematografin kan lyfta fram.” (Ingmar Bergman)

Persona betraktas som ett av Ingmar Bergmans viktigaste verk. Filmen har varit omgiven av en aura av bryderi och respekt sedan den gick upp på vita duken för 50 år sedan. Ingen annan Bergmanfilm fortsätter idag generera lika omfattande uppmärksamhet från kritiker och den akademiska världen som då.

Utöver sin konstnärliga betydelse så var Persona en avgörande film för Ingmar Bergman på det personliga planet. “Persona räddade mitt liv. Detta är ingen överdrift “, har han ofta förklarat.

Filmen vann nationella och internationella utmärkelser och blev en vanlig förekommande medlem på alla “De bästa filmerna någonsin”-listorna.

Bergmancenters utställning “Behind the mask” är en hyllning till Persona och ett försök att ge publiken fler nycklar till att dechiffrera regissörens mest vågade och gåtfulla film.

Vi vill tacka:

Riksutställningar LOGOFilmform_white-on-black

X