Stiftelsen

Få filmskapare har varit så förknippade med en viss geografisk plats som Ingmar Bergman med Fårö. Därför var det naturligt att ett Bergmancenter skapades just här 2011. Stiftelsen Bergmancenter har sedan dess som mål att genom sin verksamhet och aktiviteter förvalta och utveckla den publika delen av arvet efter Ingmar Bergman. Tanken är att Bergmancenter ska vara en naturlig utgångspunkt för olika konstnärliga aktiviteter och en dynamisk mötesplats för besökare, konstnärer, forskare och studenter. Under 2014 utsågs Bergmancenter på Fårö till filmiskt världsarv när European Film Academy, EFA, beslutade att ge Bergmancenter som en av de första platserna i Europa utmärkelsen ”Treasures of European Film Culture”. Det delas ut till platser med historiskt värde inom europeisk film för att bevaras för kommande generationer.

I nära samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman och Stiftelsen Bergmangårdarna på Fårö, är det Bergmancenters främsta mål att svara mot det stora intresset för Ingmar Bergman och hans verk, genom att vara en mötesplats för alla intresserade av Bergmans verk och hans gärning. Som sådan är Fårö det självklara valet. Verksamheten på Bergmancenter leds av platschefen Cristina Jardim Ribeiro.

Foto: Yanina Isla

Styrelsen

Jannike Åhlund, ordförande i stiftelsen.
Journalist, kritiker, f d konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, redaktör för tidskriften Chaplin m.m. Tidigare verksamhetsledare för Bergmancenter på Fårö och Bergmangårdarna på Fårö, samt redaktör vid Svenska Filminstitutet för webbsajten nordicwomeninfilm.com. Regisserat dokumentären Citizen Schein tillsammans med Maud Nycander och Kersti Grunditz Brennan.

Ingmar Bergman jr.
Verksam som flygkapten 1977-2011. Utbildad terapeut vid Psykosyntesakademien i Stockholm 2011-2014. Grundade 2015 produktionsbolaget Hammars Drama Productions AB, som bland annat producerat filmerna Färjescener (Alexander Ekman), prisbelönta Ingmar Bergman genom koreografens öga samt divertissementet vid Nobelbanketten 2018. Driver även produktionsbolaget Cinematograph tillsammans med Claes Du Rietz.

Piodor Gustafsson
Har mer än 30 års erfarenhet inom film och tv. Sedan hösten 2020 är han dramadirektör på TV4, ansvarig för ”scripted content” i Norden. Tidigare VD för Black Spark Film & TV, programbeställare för kultur och drama på SVT och långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet. Som producent har han bl a stått bakom tv-serier och filmer som Lamb (regi: Valdimar Johannsson), Tigrar (Ronnie Sandahl), Gräns (Ali Abbasi), The Wife (Björn Runge), Sthlm Requiem (Karin Fahlén), Moscow Noir (Mikael Håfström) och Allt jag inte minns (Beata Gårdeler).

Goran Kapetanovic
Filmregissör och lärare vid Teaterhögskolan Malmö/Lunds Universitet, utbildad vid Dramatiska Institutet. Erhållit 23 priser för sina produktioner, bl a Guldbagge för Min faster i Sarajevo, pris för bästa utländska produktion vid internationella tv-galan i Banff, Kanada, för Kalifat och en Oscar-nominering för kortfilmen Kiruna-Kigali. Mellan 2005-10 arbetade Goran som producent och mentor för SIDA och SI i Kigali, Rwanda, tillsammans med studenter från Rwanda Film Centre.

Ann Lindgren
Har arbetat som journalist i fyrtio år, första praktikjobbet var på dåvarande Gotlands Folkblad sommaren 1966. Under 15 år arbetade hon som reporter på Rapport, SVT. Före detta informationschef vid dåvarande Landstingsförbundet, VD för den ideella föreningen Pensionsforum, har uppdrag som moderator och frilansskribent. Ann Lindgren har även skrivit böcker om ekonomi, seniorboende, om att arbeta längre upp i åldrarna och om demenssjukdomar. Ordförande för Föreningen Fårö Framtid, en av grundarna till Bergmancenter.

Ulla Pettersson
Socionom, före detta riksdagsledamot och kultur- och fritidschef i Region Gotland. Ordförande i föregångaren till Statens medieråd till 1994, samt ledamot av Biografbyråns styrelse. Har varit arbetande ersättare i EU:s regionkommitté, förbundssekreterare i S-kvinnor, samt deltagit i ett flertal statliga utredningar och styrelser inom offentlig, privat och ideell sektor.

Jenny Westfält
Har jobbat med utställnings- och publik verksamhet i snart 20 år. Var verksamhetsledare för Fenomenalen – Science Center på Gotland under åren 2005–2008. Därefter biträdande museichef och chef för publik verksamhet vid Gotlands Museum åren 2009–2021 och sedan 2022 museichef vid Gotlands Museum – det mest besökta länsmuseet i landet sedan 2014, med ca 350 000 besökare årligen. Jenny är även ordförande för Visby Centrum AB och Bungemuseet AB, ledamot i Stiftelsen Medeltidsveckan samt ingår i styrgruppen för Gotlands Besöksnäringsstrategi.

Bergmancenters styrelse. Översta raden från vänster: Jannike Åhlund, Ulla Pettersson, Ingmar Bergman jr. Främre raden från vänster: Ann Lindgren, Jenny Westfält, Goran Kapetanovic (Frånvarande Piodor Gustafsson).

Piodor Gustafsson