Bergmanveckan presenterar stolt 2018 års hedersgäst: den grekiske regissören Yorgos Lanthimos, som både roat och chockat med filmer som Dogtooth, The Lobster och The Killing of a Sacred Deer. Lika stolta är vi över att ha fått äran att öppna festivalen med Sverigepremiären på Unga Astrid, en film som hämtat inspiration från verkliga händelser i Astrid Lindgrens liv. Filmen visas i närvaro av filmens regissör Pernille Fischer Christensen den 25 juni.

– Det känns väldigt, väldigt roligt att få göra mitt första år som konstnärlig ledare för Bergmanveckan och kunna ge vår publik två så tunga programpunkter. Yorgos Lanthimos är en av världens mest spännande regissörer just nu, och Unga Astrid är en av de mest emotsedda och efterlängtade filmerna bland höstens premiärer, säger Bergmanveckans konstnärliga ledare Emma Gray Munthe.

Under året har Ingmar Bergman hyllats världen över i världens största jubileum för en enskild filmskapare, och den 25 juni – 1 juli vänds blickarna mot Fårö.

– Intresset från utlandet är enormt, mycket större än jag någonsin kunnat tro. Vi får mail nästan dagligen från människor från världens alla hörn som ska vallfärda till Fårö för att fira hundraårsjubileet, och från utländska journalister som vill bevaka festivalen.

På Bergmanveckan fortsätter vi också den diskussion som förts de senaste månaderna om kulturmän, genikult och manliga genier, bland annat under en helkväll med skådespelaren David Wiberg och regissörerna Sanna Lenken och Fijona Jonuzi. David Wiberg (från bl a Varanteatern) gör ett utdrag ur hyllade föreställningen Det gulliga pojkslemmot – med en för Bergmanveckan unik Bergman-twist, och Lenkens kortfilm Konstnären får barn och Jonuzis Den störste visas. I dem alla får kulturmannen och det manliga geniet en släng av sleven, och kvällen avslutas med ett samtal.

– Oavsett hur man ser på genikulten runt Bergman eller på honom som person: hans konstnärskap tål en syning – och under Bergmanveckan vrider och vänder vi på det i sju dagar, säger Emma Gray Munthe.

Yorgos Lanthimos besöker festivalen 29 juni – 1 juli, och Unga Astrid visas den 25 juni. Fijona Jonuzi, Sanna Lenken och David Wiberg gästar festivalen den 30 juni.

Biljetter och det fullständiga programmet släpps den 15 maj. Läs mer om festivalen på www.bergmancenter.se.