Härom dagen blev Hanna Stjärne, vd för SVT, utsedd till kultursveriges mäktigaste av tidningen Fokus. I somras invigde hon Bergmanveckan där hon bland annat sa att hon mer än gärna sagt ja till ett tv-drama i tio delar på SVT Play signerat Ingmar Bergman och att Bergman älskade att titta på TV.

Så här inledde Hanna Stjärne sitt tal:

Ingmar Bergman älskade inte bara Fårö. Ingmar Bergman älskade tv.

Det är sant. Han har själv berättat hur han kunde sitta och titta på testbilden i timmar när televisionen kom till Sverige på 50-talet. Han förstod att tv var framtiden. Och han förstod att det var en revolution.

Bergman lät sig inte dras med i attityden som kunde råda bland intellektuella i Sverige på 50- och 60-talen där man kallade tv för “dumburken”. Han kastade sig istället över det nya mediet och redan 1957, året efter att Nackasändaren startade och allmänna tv-sändningar infördes i Sverige – redan 1957 gjorde Ingmar sin första tv-teater. Det var Hjalmar Bergmans pjäs Herr Sleeman kommer, som han gjorde med hjälp av sin ensemble vid Malmö stadsteater.

”Jag har länge varit fascinerad av televisionen. Det är ju för mig ett alldeles nytt medium att pröva på” sa han till tidningen Röster i radio-tv i samband med premiären. Och sedan följde en lång rad tv-pjäser signerade Ingmar Bergman i slutet av 50-talet och början av 60-talet: Rabies, Oväder, Ett drömspel…

Förnyaren Bergman

Man kan med fog säga att Ingmar Bergman förnyade tv-mediet. Det främsta exemplet på det är kanske Scener ur ett äktenskap som han gjorde 1973. Relationsdramat i sex delar orsakade en skilsmässovåg i Sverige, men det kom också att bli förebild för en rad såpoperor – inte minst Dallas, som Ingmar Bergman brukade säga att han aldrig missade. För Ingmar Bergman var det självklart att det var just en tv-serie han skrev när han skrev manuset till Scener ur ett äktenskap, inte ett filmmanus, inte ett teatermanus. Så här sa han själv i samband med premiären:

“När man bor på Fårö blir man en passionerad tv-tittare, tv är helt enkelt det märkvärdigaste som finns. Hela världen står ju öppen för en.”…..

Det här är saxat från SVTs webbsida, och du hittar hela talet här –>

Ps. 2016 kommer Bergmanveckan invigas av en annan person på som är högt upp på listan…