En av Sveriges mest framstående regissörer, Tomas Alfredson, gästar Bergmanveckan där också poeten och musikern Mattias Alkberg möter besökarna med ord och musik. Dessutom så kommer det kretsa en hel del kring exil – från Gaza, via Sarajevo, till Fårö.

 

– Äntligen kan vi presentera hela årets program och med det bland andra Tomas Alfredson som länge varit en efterfrågad gäst. Dessutom Bergmanstipendiaten Mattias Alkberg som faktiskt skrev sitt senaste album Personer här på Fårö, berättar Helen Beltrame-Linné som är konstnärlig chef på Bergmancenter. Dessutom har vi nu spikat vilka filmer som kommer visas i Bergmans egen biograf. Att se film där är magiskt och det är faktiskt endast möjligt till publiken under Bergmanveckan, säger Helen Beltrame-Linné.

 

Årets program pekar mot ett tema runt konstnärer som lever i exil och som vänder sin kamera mot sitt forna hemland. Tvillingbröderna Arab och Tarzan Abu Nasser från Gaza kommer prata om hur det är att göra film med påtryckningar från Israel och Hamas. Bosniska regissören Danis Tanovic, som belånades med en Oscar 2001, tar med sig sin senaste och mycket omtalade film ”Death in Sarajevo. Regissören Goran Kapetanovic och skådespelaren Milan Dragišic, båda med bosniskt ursprung och boendes i Sverige, gjorde härom året gjorde stor succé med ”Min faster i Sarajevo” och nu kommer de till Fårö.

 

En annan viktig filmskapare som har jobbat med dessa frågor i olika filmer är den italienska regissören Marco Bellocchio. Tillsammans med sin vän, regissören Pier Paolo Pasolini, hade de stor inverkan på radikal och politisk film på 60-talet. Bellocchio kommer hålla en masterclass under Bergmanveckan och även presentera två av sina filmer.

 

– Det här är faktiskt fjortonde året i rad vi har möjlighet att låta Fårö sprudla av samtal, musik, teater och såklart film och den här ön är ju en perfekt kuliss. Bergmanveckan är en självklar vecka för alla med nyskapande kultur och fina upplevelser, menar Helen Beltrame-Linné. I år har vi dessutom satsat på något nytt för alla som verkligen vill njuta av Bergmanveckan till 100 %, nämligen Bergmanpasset. I passet ingår 2 filmer, 2 samtal, 1 föreställning och medlemskortet, såklart till ett riktigt bra pris. Det har varit efterfrågat under många år så det är verkligen dags att erbjuda det, säger Helen Beltrame-Linné.

 

Biljettförsäljningen har börjat och Bergmanveckan pågår mellan 26 juni-2 juli. Hela programmet samt biljetter till salu finns på https://www.bergmancenter.se/bv-2017/program/.

 

För frågor och intervju, vänligen kontakta:

Helen Beltrame-Linné

070 366 57 59