Nu släpper Bergmanveckan på Fårö sina första gäster och programpunkter till festivalen i juni och går ut hårt med internationella gäster såsom Mia Hansen Løve och Olivier Assayas tillsammans med svenska Pernilla August. Dessutom invigs veckan av Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Vi är oerhört stolta över att kunna presentera så starka namnen så här tidigt. Till Bergmanveckan kommer den franska regissören Mia Hansen Løvesom gjorde ett exceptionellt arbete med Isabelle Huppert i hennes senaste film “L’avenir”. Den prisades i Berlin och nu tar hon med sig filmen till Fårö vilket är oerhört kul, berättar Helen Beltrame-Linné, chef för Bergmanveckan. Vi har också lyckats locka hit Olivier Assayas och hans stora succé härom året, “Cloud of Sils Maria” med Juliette Binoche och Kristen Stewart. Han är dessutom en stor Bergman-entusiast och medförfattare till boken Conversations with Bergman och kommer presentera sin Bergmanfavorit under festivalen. Någon som också kommer och själv var en Bergmanfavorit är Pernilla August som kommer till Bergmanveckan för premiärvisa av hennes senaste film “Den allvarsamma leken” här i Sverige, något som jag tror kommer uppskattas enormt av publiken, menar Helen Beltrame-Linné.

Flera andra programpunkter är också klara. En höjdpunkt i programmet kommer att bli en nyproducerad dansföreställning i världsklass, som till och med ska genomföras i en flyghangar. Fyra av Sveriges största koreografer Alexander Ekman, Pär Isberg, Pontus Lidberg och Joakim Stephenson skapar varsitt kortare kammarspel i dans utifrån temat ”Bergmans röst genom koreografens öga”. Bakom projektidén ligger Ingmar Bergman jr och Marie-Louise Sid-Sylwander som också producerar föreställningen.

Under veckan kommer också Franciska Löfgrens moderna teaterversion av Bergmans klassiker Scener ur ett äktenskap att sättas upp. Den har spelats runt om i Sverige men kommer nu ”hem” till Fårö. Inbjuden som gäst är också Jane Magnusson från SVT som just har påbörjat sitt arbete med den stora dokumentären kring Ingmar Bergman som kommer vara klar till jubileumsåret 2018.

Bergmanveckan är på många sätt en kittel av konstformer där filmen har sin naturliga plats men där vi också försöka utveckla Bergmancenters roll som kulturmötesplats. Så vi ger stort utrymme till dans, teater, samtal och musik, säger Helen Beltrame-Linné. Det här är bara början, om än en stark början, men vi kommer släppa mer spännande saker framöver så jag hoppas och tror att årets Bergmanvecka kommer bli en succé, menar Helen Beltrame-Linné.

Bergmanveckan äger rum mellan 27 juni och 3 juli och invigs i Fårö kyrka av Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke. Biljetterna släpps den 18 april via bergmancenter.se

Klara gäster och programpunkter:

Mia Hansen Løve
Olivier Assayas
Pernilla August
Alice Bah Kuhnke
Jane Magnusson
Dansföreställningen ”Bergmans röst genom koreografens öga”
Teaterföreställningen ”Scener ur ett äktenskap”

 För mer information och intervju, kontakta gärna

Helen Beltrame-Linné
Verksamhetschef Bergmancenter och festivalchef för Bergmanveckan

070-3665759
helen@bergmancenter.se